Problemen met betaling medicatie

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Steeds meer mensen hebben moeite om medicijnen te betalen bij de apotheker. Dat blijkt uit een enquête van het tijdschrift "De Apotheker".

Bijna alle apothekers in ons land zeggen dat ze al eens patiënten over de vloer hebben gehad die het remgeld op de voorgeschreven medicatie niet kunnen betalen. 30 procent van de apothekers zegt zelfs dat dat erg vaak gebeurt.

Opvallend is dat het fenomeen zich vooral voordoet in de steden, in Wallonië én op het einde van de maand.

Veel apothekers zeggen dat ze aan het aankoopgedrag van de patiënten kunnen afleiden hoe ver de maand gevorderd is. De meest noodzakelijke geneesmiddelen worden in het begin van de maand gekocht. Op het einde van een maand zien sommige apothekers zelfs een omzetdaling van zo'n 30 procent.

In Wallonië wordt 45 procent van de apothekers geregeld geconfronteerd met patiënten met betalingsproblemen. Vooral in Luik en Henegouwen blijkt de situatie nijpend.

Door de financiële problemen van de patiënten geven sommige apothekers nu krediet. In grotere steden wordt er samengewerkt met het OCMW, dat een speciale afdeling heeft die zich bezighoudt met patiënten die het moeilijk hebben om hun medicatiekosten te betalen.

Echt levensnoodzakelijke geneesmiddelen moet de apotheker geven, desnoods gratis.

Uit: www.deredactie.be, 23 juni 2008