Problemen, problemen, problemen…

Geplaatst op: 
Maandag, 27 april, 2020 - 14:44

 

Problemen, problemen, problemen, ...


Er zijn van die dagen dat je denkt: “heb ik vandaag nu alle problemen van de hele week in mijn nek gekregen?”
Je zocht een oplossing voor het ene probleem, als er zich al een ander aandient.

Als we naar problemen kijken moeten we eerst begrijpen dat zij gewoon deel uitmaken van het leven. Het is tenslotte niet mogelijk om een situatie altijd op de meest doeltreffende manier aan te pakken.
 

► Ik heb geleerd dat als ik accepteer dat het niet altijd loopt zoals ik het zou willen, ik niet hoef te denken dat er iets mis is met mij.

We zijn geneigd om zaken die ons overkomen te ontkennen, omdat we er last van hebben, maar door hun bestaan te ontkennen, gaan ze nog niet weg. Problemen verdwijnen alleen door uit te zoeken, hoe de oorzaak van de situatie, het beste kan worden opgelost.

Vaardigheden in probleemoplossing

 • De probleemsituatie identificeren en definiëren
  Als je een probleem specifiek en concreet benoemt, breng je het in perspectief en op die manier dwing je om na te gaan, wat wel en niet relevant is.
  Als je het eenmaal duidelijk gedefinieerd hebt, kan je er op een andere manier naar kijken.
   
 • De perceptie van de situatie veranderen
  Een van de moeilijkheden van probleemsituaties is dat we geneigd zijn om er met oogkleppen naar te kijken. We zitten vast in de gebruikelijke manier, waarop we dingen aanpakken en kunnen vervolgens geen oplossing vinden.
  Door onze gedachten over de situatie te herformuleren, kunnen we nieuwe en bruikbare reacties bedenken en met andere ogen naar de situatie kijken.
   
 • Verschillende oplossingen bedenken
  Een conflictsituatie tussen broers en zussen moet je vanuit verschillende invalshoeken bekijken.
  Je moet iedereen uitgebreid aan het woord laten om alzo het probleem duidelijk in beeld te krijgen voor je aan oplossingen kan werken.
   
 • Evalueer de resultaten
  Het is niet omdat je denkt een oplossing te hebben gevonden dat alles ook daadwerkelijk opgelost is. Dus van belang is achteraf eens te bekijken, hoe je het anders had kunnen aanpakken en wat je in de toekomst kan verbeteren?

Problemen, problemen, problemen, ...Alleen moeten we oppassen dat hoe meer we ons focussen op onze problemen, hoe reëler de kans is dat ze uitvergroten.
Als we de problemen in kaart hebben gebracht, dan komt de volgende zeer belangrijke stap… oplossingsgericht denken.

Het is niet omdat het moeilijk is dat men niet durft,
het is omdat men niet durft dat het moeilijk wordt.

 

Nelly Creten

 

banner privacy