RA en dating

O en T-spelletjes

RA en datingDaten kan een intense ervaring zijn, zelfs onder de beste omstandigheden. Als je lichamelijke beperkingen hebt, zoals dit bij reumatoïde artritis kan voorkomen, kan je angstig en onzeker zijn voor het dating gebeuren. Relaties en daten maken nu eenmaal deel uit van het leven. Met het juiste perspectief en een goede aanpak kan daten jouw leven verrijken.

Er duiken twee belangrijke struikelblokken op bij mensen met reumatoïde artritis.
Ten eerste maken veel mensen zich zorgen over hun (on)vermogen om gelijke tred te houden met hun partners.
Ze geloven dat zij door pijn en vermoeidheid niet in staat zullen zijn om vaak uit te gaan, of geen leuke dingen samen zullen kunnen doen.
Eigenlijk verandert hun aandoening en gedachten hen in "Mie Depri" (of in "Jan Depri", de mannelijke versie).
Als we eerlijk zijn, zal de ziekte soms wel een spelbreker zijn. Maar je moet weten, hoe je met die 'down'-tijden moet omgaan en hoe je ten volle kunt genieten in de betere periodes.

Ten tweede, omdat mensen met RA zich zorgen maken over hun omgang met anderen, denken ze vaak dat zij een relatie niet waard zijn. Negatieve gedachten nemen het over: Wie wil er nu met mij uitgaan? Ik ben niet leuk. Ik ben te veel moeite...

Je doet jezelf pijn en tekort door op die manier te denken, waardoor je jouw toch al kwetsbare gevoel van minderwaardigheid verder uitholt. Als je een negatieve mindset hebt, draag je dit mee in elke relatie die je zult hebben. Dat is de slechtste bagage om mee te nemen en het is gewoonweg zelfsabotage.
Druk op je interne "refresh"-knop en probeer te daten met een positieve benadering.

Verwerp de negativiteit
Het is zeker begrijpelijk dat je negatieve gedachten of gevoelens hebt als je met chronische pijn moet leven. Negativiteit zal jou echter niet helpen om ​​gezonde relaties op te bouwen. Integendeel! Spreid in plaats daarvan jouw beste eigenschappen tentoon en minimaliseer je mindere kenmerken.

Beschouw daten zoals het werkelijk is: een gelegenheid om sociale contacten te leggen en ga met een open geest op zoek naar die ene speciale persoon die met jou zijn/haar leven wil delen. Dat is uiteindelijk het ultieme doel.
Vergeet niet om tijdens je zoektocht de meest indrukwekkende "jij" te zijn die je bent.
Vergeet vooral niet om je ondertussen te vermaken en te genieten.

Verberg je beperkingen niet
Het is belangrijk om trouw te blijven aan wie je bent, terwijl je aan het daten bent, of in eender welke situatie.
Je zult jezelf nooit helemaal goed voelen om iemand te zijn, die je eigenlijk niet bent.
Hoewel, de verleiding is misschien groot om je pijn te verbergen, of je misvormde handen in je jaszakken te steken, ...
Door jezelf te verbergen, geef je zelf het signaal dat jij je eigen realiteit niet kunt aanvaarden.

Communiceer eerlijk
Ben je open en eerlijk over jouw zorgen, angsten, teleurstellingen en behoeften, dan zullen mensen zich kunnen vinden in jouw oprechtheid.
Je zal mensen tegenkomen die in jou geïnteresseerd zijn, maar zich misschien minder op hun gemak voelen, omdat ze geen ervaring hebben met chronische pijn.
Inspireer hen om meer te leren over je aandoening, via jezelf en andere bronnen.
Eerlijkheid en goede communicatie zullen jou en jouw date helpen om dichter naar elkaar te groeien.

Concentreer je op wat je kan
Je dating ervaring zal zoveel leuker zijn, als jij je focust op wat je nog wel kan in plaats van wat niet meer mogelijk is.
Omwille van je RA ben je wellicht niet meer in staat om te hiken in een kloof maar misschien lukt het jou wel om te wandelen met de hond of om een fietstochtje te maken?
Ontdek leuke activiteiten die je tezamen kunt doen. En als je niet aan een specifieke activiteit kan deelnemen, plan dan iets anders om samen van te genieten.

Pas de activiteiten aan jouw tempo en vermogen aan
Mensen met artritis worden vaak afgeraden om activiteiten te overdrijven. Pijn en vermoeidheid kunnen uit de hand lopen, als je overdrijft. Overweeg wat er van jou wordt verlangd bij een gepland uitje, of op een geplande datum, bijvoorbeeld een daguitstap naar de dierentuin. Je kan meegaan naar de zoo en meewandelen, zolang het voor jou mogelijk is. Of misschien kan je overwegen om een rolstoel of een elektrische scooter te gebruiken?

Blijf flexibel
Helaas zullen zelfs de beste plannen niet altijd werken. Er zullen momenten zijn dat je gedwongen wordt om een ​​date te annuleren, een concert moet missen (ja, zelfs nadat dure tickets zijn gekocht), een groot feest moet afzeggen, zelfs één-keer-in-je-leven-hoogtepunten zoals afstudeerfeesten en bruiloften. Dat komt omdat RA onvoorspelbaar en soms onverbiddelijk is. Je kunt dit aspect van leven met artritis alleen overleven door flexibel te blijven.

Laat jouw partner deel uitmaken van je leven
Als je relatie met je vriend of vriendin ernstiger wordt,  een solide basis heeft en de toekomst er veelbelovend uitziet, laat je partner dan deel uitmaken van elk aspect van je leven,... met RA. Laat hem/haar jou vergezellen naar doktersafspraken. Sta hen toe om jouw arts vragen te stellen. Laat jou helpen: je voorschriften afhalen, jou een verwar­mings­kus­sen brengen, je rolstoel duwen, of gewoon bij je terwijl je de rekeningen betaalt en meer. Je beschermt hen niet door de realiteit te verbergen.
Betrek hem/haar in jouw leven, ... met reumatoïde artritis.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) verywell.com, Dating Advice for People With Arthritis

 

 

 

Geplaatst op: 
Dinsdag, 13 februari, 2018 - 16:24