Seizoengebonden RA-pijn

Voor mensen met artritis kan warm weer een verademing zijn. Maar let op! Voor sommige artritispatiënten kan de zomer een hele nieuwe reeks ongemakken teweegbrengen, zeker als je niet voorbereid bent.
De warmste maanden van het jaar kunnen heel oncomfortabel zijn. Anderen hebben niet echt last van de hogere temperaturen maar kunnen wel pijnlijke en stijve gewrichten hebben als gevolg van overbelasting of onjuiste kleding. Het goede nieuws is dat er tal van manieren zijn om de hitte het hoofd te bieden en jouw artritis op afstand te houden en toch van de zwoelere dagen van de zomer te genieten.


Seizoengebonden RA-pijn. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.Vochtigheid en artritis
Het verband tussen artritispijn en het weer is niet wetenschappelijk bewezen.
Alle artsen en fysiotherapeuten zijn zeker dat de erge pijn, die sommige artritispatiënten voelen in koude of warme klimaten, reëel is.
Bepaalde deskundigen speculeren dat patiënten met chronische pijn moeite hebben met het reguleren van hun biomechanische systemen tijdens periodes van extreme veranderingen in de weersomstandigheden en bij vochtverhoging in de lucht. Volgens andere theorieën fluctueert het vloeistofniveau in de gewrichten. Dit kan een toename van gewrichtsontsteking en pijn veroorzaken.
Niemand lijdt graag pijn, ongeacht de oorzaak.

Het doel is om manieren te vinden die jouw klachten minimaliseren, zodat je ten volle van het seizoen kan genieten. Comfort is koning.
Laten we eerlijk zijn. De warmte in de zomer kan afmatten. Als de temperatuur en de vochtigheid echt het niveau van het vocht in onze gewrichten kunnen veranderen en werkelijk invloed hebben op de stijfheid of flexibiliteit van de pezen, spieren en ligamenten, dan kan de zomer voor sommige patiënten met artritis een ware hel zijn.
Maar we schrijven 2017 en niet 1817. We kunnen nu gebruik maken van geklimatiseerde ruimtes, ondersteunende schoenen en lichte zomerkleding om ons comfortabel te blijven voelen.

Hierna een paar tips voor een koelere en comfortabelere zomer:

 • Blijf binnen. Airconditioning is je vriend. Te veel tijd buiten, vooral op de heetste momenten van de dag, kan leiden tot verhoogde ontsteking in de gewrichten.
   
 • Blijf gehydrateerd. Drink meer. Hydratatie is de sleutel om het vocht van je gewrichten tijdens de zomermaanden op peil te houden. Water en sportdranken zullen je hierbij helpen. Vermijd dranken met cafeïne, alcohol en teveel aan suikers, omdat zij jou in feite dehydrateren.
   
 • Hou het comfortabelHou het comfortabel. Het dragen van hete, zware of strakke kleding, die je huid niet laat ademen en je bewegingen beknot, verergert de symptomen.
  Losse, katoenen en linnen stoffen, die de luchtstroom toestaan, houden jou koel en laten je toe om te bewegen met gemak.
  Kies verstandig je schoeisel met voldoende ondersteuning aan je voeten, knieën en rug.
   
 • Beweeg op de juiste manier. De zomer kan een verscheidenheid van fysieke activiteiten voor artritispatiënten bieden die daadwerkelijk kunnen helpen om de symptomen te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Zwemmen is een geweldig zomers tijdverdrijf waarmee artritispatiënten op comfortabele wijze van het seizoen kunnen profiteren. Het drijfvermogen van het water kan de druk op de gewrichten verlichten en biedt tegelijkertijd een goede, lage impact en cardio-oefening aan in een koele omgeving. Een vroege ochtend- of avondwandeling kan een goede manier zijn om te blijven bewegen in de zomer, net zoals andere lage impactactiviteiten die schaduw en een plek om te rusten bieden.
  Hoe verleidelijk het is om eindelijk die grote familievakantie naar warme oorden te maken, plan verstandig grote trips. Een arts of een fysiotherapeut kan jou helpen beslissen om jouw vakantie op de best mogelijke manier te organiseren en jouw comfort te maximaliseren om de risico’s en pijn te minimaliseren. De timing kan cruciaal zijn. Mensen met reumatoïde artritis hebben vaak later op de dag met vermoeidheid af te rekenen waardoor een grotere uitstap in de late namiddag of vroege avond een minder goed idee is.

De beste zomer is degene waar je het meeste voordeel uit het warme weer kan krijgen. Je hoeft alleen te weten om vooruit te plannen om jezelf koel te houden. Het werken met een fysiotherapeut om jouw flexibiliteit en bewegingen te optimaliseren kan helpen op lange termijn. Herstellen en verbeteren van je bewegingsmogelijkheden is de rol van een fysiotherapeut. Hun hulp en advies opzoeken kan voor jou een manier zijn om de seizoensgebonden veranderingen te veraangenamen.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: zomer

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan thehealthjournals.com, The Science Behind Seasonal Arthritis Pain


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN OP ZOEK NAAR JE TALENTEN Sint-Niklaas

 

Geplaatst op: 
Donderdag, 27 juli, 2017 - 19:24