Gezondheidspas voor reumapatiënten

Reumapatiënten kunnen voortaan via een gezondheidspas een actieve rol spelen in de behandeling van hun ziekte.

Met die pas, die vandaag werd voorgesteld, kunnen ze onder meer een dagboek bijhouden van hun ziekte, wat nuttige informatie oplevert voor hun arts.

Ongeveer 2 procent van de Belgische bevolking, of 200.000 mensen, lijdt aan inflammatoire reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, de meest voorkomende vorm van artritis. In ons land lijden 80.000 tot 100.000 mensen aan die ziekte. Deze aandoeningen hebben een grote invloed op de levenskwaliteit van de patiënten, zeker als de ziekte niet snel wordt behandeld. 

Via de gezondheidspas willen de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie en twee patiëntenverenigingen de behandeling van reuma optimaliseren."De arts neemt kennis van de kleine gebeurtenissen die tussen twee raadplegingen in een grote invloed hadden op de levenskwaliteit van de patiënt", luidt het. "De patiënt heeft alle elementen binnen handbereik om een actieve rol te spelen en de evoluties in zijn ziektebeeld mee te volgen."

Wie een inflammatoire reumatische aandoening heeft en graag een gezondheidspas wil ontvangen kan deze bekomen bij de patiëntenvereniging ReumaNet: nele@reumanet.be. Gelieve je naam en volledig adres op te geven. De gezondheidspas is gratis maar een gift voor ReumaNet of de RA-Liga is altijd welkom.

Meer informatie over de gezondheidspas vind je op http://www.reumanet.be en hier

www.deredactie.be - 4/03/2008; bewerkt door Mia 12/03/2008