Sluiten Normale Resultaten van het Bloedonderzoek Reumatoïde Artritis/Reumatische Ziekten uit?

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Is het mogelijk dat je RA hebt (of een andere reumatische ziekte) en dat de ontstekingskenmerken in het bloed toch normaal zijn?

De meeste RA-patiënten hebben bepaalde ziektekenmerken in het bloed. Deze kunnen zijn:

  • positieve reumafactor (RF)
  • CCP antilichamen
  • verhoogde ontstekingsmetingen
  • een verhoging van de sedimentatie (= bezinkingssnelheid van de erythrocyten - BSE)

Anderzijds komt het voor dat een RA-patiënt occasioneel een actieve ziekte heeft en dat al deze testen toch normaal zijn. Over het algemeen is het zo dat deze patiënten zonder deze abnormale bloedwaarden minder vaak gewrichtsschade ontwikkelen.
Bijna al de Lupus-patiënten hebben in hun bloed de antinucleaire antilichamen (ANA) of, indien deze negatief zijn, een SSA-antilichaam of anti-phospholipid antilichamen (dat geassocieerd wordt met een verhoogd risico op trombose zoals bloedklonters of miskraam). Nogmaals, het is zeldzaam maar toch zijn er patiënten die lupus hebben ondanks negatieve testen.
De meeste patiënten met het Sjögren syndroom zullen typisch een verhoogde BSE vertonen of hebben een positieve ANA, RF, SSA- of SSB-antilichaam in hun bloed.

Het is belangrijk te onthouden dat  diagnose en behandeling, gebaseerd op de klinische verschijnselen van de patiënt, belangrijker zijn, terwijl de bloedtesten een hulpmiddel zijn om de diagnose te bevestigen en de ziekteactiviteit te beoordelen.

Bron: http://arthritis.about.com
vertaling: Mia, 9 februari 2009