Derde-betalerssysteem zorgsector 'zorgt voor overconsumptie'

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Het derde-betalerssysteem geldt niet alleen voor huisartsen, maar ook voor andere zelfstandige zorgverstrekkers zoals tandartsen, verpleegkundigen of kinesitherapeuten.

"Mensen die het niet breed hebben, moeten naar de dokter durven gaan. Dat kun je bereiken door de derde-betalersregeling beter bekend te maken, niet door ze te veralgemenen", zegt Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen. De Federatie wijst erop dat bij een veralgemening de drempel voor iedereen verlaagt, met onnodige consultaties en een mogelijke overconsumptie als gevolg. Een meerkost waarvoor de belastingbetaler zal moeten opdraaien.

Ook Marc Devos van Itinera is niet gewonnen voor het idee. "Ik denk dat een betere bekendmaking voor specifieke doelgroepen beter is. Dat de administratieve en bureaucratische rompslomp niet meer van vandaag is, klopt. Daarom moeten we dringend werk maken van de digitalisering. Maar 'gratis' bestaat niet, mensen moeten zich bewust blijven van de kosten van gezondheidszorg. Als je weet dat zowat 70 procent van de uitgaven in de gezondheidszorg een chronisch karakter hebben, en dus gerelateerd zijn aan het gedrag van de patiënt, dan lijkt het me zeker aangeraden dat die patiënt daar ook van bewust is. Ik ben heus te vinden voor de sociale dimensie, maar 'gratis' is een verkeerd signaal."

Voor Devos is dat de prijs voor onze keuzevrijheid die we als patiënt hebben. Bovendien moet het debat gevoerd worden over de publieke en de private verzekering. "We hebben nog nooit het debat gevoerd zoals we met de pensioenen hebben gedaan. Ongeveer 8 miljoen Belgen hebben vandaag een hospitalisatieverzekering. We moeten dat systeem toegankelijker maken, dat is het echte debat."

Bron www.demorgen.be/nieuws/derde-betalerssysteem-zorgsector-zorgt-voor-overconsumptie-a2288688/

Geplaatst: 2015/04/18

Categorie: