RA en depressie

Als je al een tijdje reumatoïde artritis hebt, zal dit voor jou niet als een verrassing komen: een ernstig dipje kan soms met pijnlijke gewrichten gepaard gaan.

Maar het hoeft niet zo te zijn! De juiste aanpak kan jouw energie en stemming een boost geven en ervoor zorgen dat depressie bij jou geen regelmatige bezoeker wordt.

RA en depressie. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.


Behandel de artritis
Je eerste stap is om de pijn in de gewrichten, die de bron van jouw depressie kan zijn, te verlichten. Megan Koelzer, een 21-jarige met reumatoïde artritis, heeft persoonlijk ondervonden, hoe deze symptomen met elkaar verbonden zijn.

"Als ik een (RA-)opstoot heb, zullen ook angst en depressie hun hoofd opsteken", zegt de student aan de Central Michigan University. "Dit is evenzeer het geval, wanneer ik echt een slechte dag van depressie en angst heb, dan speelt ook de artritis mij parten."

"Het is als een vicieuze cirkel", zegt Ozlem Pala MD assistent professor in de geneeskunde op de afdeling reumatologie aan de Universiteit van Miami Miller School of Medicine. "Wanneer je depressief bent, dan zal ook het gevoel van pijn verhogen."

Als je minder pijn hebt, kan je humeur een boost krijgen. Het is belangrijk om een ​​medische plan te volgen en je medicijnen trouw in te nemen om je RA-pijn onder controle te krijgen”, zegt James O'Dell, MD, hoofd van de afdeling reumatologie aan de Universiteit van Nebraska Medical Center.

Praat met jouw arts
Laat hem jou advies geven voor meer dan alleen je artritis. Jouw arts kan probleemloos jouw emotionele gezondheid inschatten en een therapeut, die depressie behandelt, aanbevelen. Hij kan jou ook doorverwijzen naar een psychiater, die antidepressiva kan voorschrijven, als dat voor jouw situatie aangewezen blijkt.

"Jouw arts op de hoogte brengen en hem laten weten dat je bereid bent om je te laten helpen met je depressiviteit kan van cruciaal belang zijn," zegt O'Dell.

Begin te bewegen
Oefeningen verlichten de pijn en verbeteren tegelijkertijd je humeur. Verschillende studies tonen minder depressie aan bij volwassenen met reumatoïde artritis die in beweging zijn.

Wees toch voorzichtig met jouw keuze, vooral als je een RA-opstoot hebt. Stretching en weinig belastende activiteiten zijn een goede manier om in beweging te zijn. Probeer wandelen, fietsen of zwemmen.

Blijf in contact
Koelzer vindt dat sociale media haar in contact kunnen brengen met anderen die hetzelfde ondergaan. Wanneer ze wakker is om 3:00 uur ‘s nachts, logt ze in op het Twitter-account dat ze heeft aangemaakt om andere mensen met langdurige ziekten te volgen. "Mensen tweeten live online wat ze voelen," zegt ze. "(Ik besef) Ik ben niet de enige. Dat is geruststellend."

Koelzer is ook een vrijwilliger woordvoerster bij CreakyJoints, een online, non-profit zelfhulpgroep voor mensen met artritis. Het is een andere manier om uit te reiken naar mensen die op zoek zijn naar manieren om met hun RA te leven.

Maak je geen deel uit van de Twitter-generatie, probeer dan een traditionele zelfhulpgroep, één waarmee je persoonlijk of via de telefoon in contact kunt komen. Zij kunnen dezelfde rol vervullen, zodat jij je hoopvol en gesteund kan voelen.

Schrijf over je gevoelens
Koelzer gaf zichzelf onlangs een chique leergebonden dagboek cadeau. Ze heeft geleerd uit ervaring dat het schrijven over haar emoties de angst verlicht.
Andere vormen van expressie kunnen net zo effectief zijn. "Als het niet midden in de nacht is," zegt ze, "kan ik intens Mozart spelen."

Zoek een raadgever
Studies tonen aan dat een gesprek met een therapeut, psycholoog of raadgever kan helpen bij mensen met een milde tot matige depressie. Cognitieve gedragstherapie kan je humeur een boost geven. Het richt zich op het veranderen van de manieren waarop je denkt en handelt.

Een bezoek aan professionele geestelijke gezondheidszorg kan jou helpen om je zelfrespect en eigenwaarde te herwinnen”, zegt Jonathan David Krant, MD, medisch directeur van CreakyJoints.

Let op wat je eet
Het is extra belangrijk om je te houden aan een gezonde en evenwichtige voeding als je reumatoïde artritis hebt. Dat betekent dat je moet inleveren op vet, terwijl je veel fruit en groenten op je bord stapelt.

Kies ook voedsel met omega-3 vetzuren, zoals zalm en andere vette vis. Zij helpen bij het bestrijden van de ontsteking die de pijnlijke gewrichten veroorzaken en jouw depressiviteit beïnvloeden.

Je hoeft niet in een keer je eetgewoonten helemaal te veranderen. Je kunt beginnen met een of twee kleine wijzigingen in je eetgewoonte. Kies bijvoorbeeld volkorengranen i.p.v. geraffineerde producten.

Overweeg alternatieve therapieën
Overweeg alternatieve therapieën die jouw pijn en depressie zouden kunnen verlichten.
Acupunctuur, massage of meditatie kunnen helpen.

Welke weg je ook kiest, het belangrijkste is om jouw emotionele gezondheid niet te negeren, wanneer jij je down voelt.
Depressie is goed te behandelen, dus zorg ervoor dat je de stappen neemt om je leven weer op het juiste spoor te krijgen.

 

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over: depressie

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan WebMD.com, How to Manage Depression With Rheumatoid Arthritis


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN WORKSHOP - OP ZOEK NAAR JE TALENTEN

 

Geplaatst op: 
Vrijdag, 20 januari, 2017 - 19:24