RA en seizoengebonden allergieën

RA en seizoensgebonden allergieënWat jij moet weten over reumatoïde artritis en seizoensgebonden allergieën
Ingeval van allergieën naast jouw reumatoïde artritis diagnose is het slim om jouw blootstelling aan pollen te beperken en over de toog-medicijnen met voorgeschreven medicijnen af te stemmen.


RA en seizoengebonden allergieën. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

 

Reumatoïde artritis en seizoensgebonden allergieën bestaan ​​vaak naast elkaar maar experten zijn niet zeker waarom.
Wel weten we dat reumatoïde artritis (RA) een auto-immuunziekte is, wat betekent dat het immuunsysteem ten onrechte gezonde organen en weefsels van het lichaam aanvalt, alsof ze  vreemde indringers zijn.
Zo ook”, zegt Mark Jacobson, MD van Hinsdale (Illinois) een allergoloog/immunoloog met een privépraktijk en ex-voorzitter van de Illinois Vereniging van Allergie, Astma en Immunologie, “treden allergieën op wanneer je immuunsysteem overreageert aan de blootstelling aan antigenen, zoals pollen en schimmels uit de bomen, gras en onkruid in je omgeving”.

Omdat je lichaam deze antigenen als vreemd en als een bedreiging aanvoelt, produceert jouw lichaam antilichamen. De antilichamen, een deel van je immuunsysteem dat normaal gesproken helpt om jou te beschermen tegen infecties, begeeft zich naar jouw cellen. Jouw cellen laten chemische stoffen, genaamd histamine, vrijkomen, waardoor de slijmvliezen in je ogen, neus en sinussen te zwellen.
Seizoensgebonden allergieën zijn vaak niet levensbedreigend”, zegt Dr. Jacobson, “maar ze brengen ongemak en veroorzaken symptomen zoals niezen, benauwdheid, een loopneus en jeuk in je neus, het gehemelte en de keel, ogen of oren".

Reumatoïde artritis symptomen versus seizoensgebonden allergische symptomen
Maar als je RA en seizoensgebonden allergieën hebt, wat kan je dan doen om de op een verkoudheid lijkende symptomen te behandelen?
Jacobson zegt dat zijn aanbevelingen hetzelfde zijn, ongeacht of je wel of niet reumatoïde artritis hebt.

Begin door te proberen om de blootstelling aan allergenen uit de lucht te minimaliseren door:

  • de ramen in je huis gesloten te houden.
    "Dit voorkomt dat pollen jouw huis binnendringen," zegt Jacobson. “Zet om te verkoelen de airco aan".
  • je activiteiten in de vroege ochtend, wanneer de pollenniveaus op hun hoogste zijn (05:00-10:00 uur), te minimaliseren.
  • de ramen van je auto tijdens het rijden gesloten te houden.
  • binnenshuis te blijven op winderige dagen wanneer de pollen waarschijnlijk in grotere hoeveelheden in de lucht aanwezig zijn.
  • tijdens het pollenseizoen vakantie te nemen naar een meer pollenvrije zone, zoals naar het strand of een oceaancruise maken.
  • het werken in de tuin te vermijden, of een masker of sjaal over je neus en mond te dragen, wanneer je buiten aan het werk bent.
  • met behulp van je droogtrommel het beddengoed en kleding te drogen, in plaats van op de waslijn waar het wasgoed met pollen bedekt kan worden.
  • je haar 's avonds voor het slapengaan te wassen om te voorkomen dat stuifmeel op je hoofdkussen terechtkomt.

Reumatoïde artritis medicijnen en over de toog allergiebehandelingen
Verschillende over de toog antihistaminica, decongestiva of neussprays zijn beschikbaar om hooikoortssymptomen te behandelen, maar als je RA hebt, moet je eerst met jouw arts of apotheker overleggen. Het is vooral belangrijk om jouw medicijnen af te stemmen als je medicatie neemt voor andere problemen, zoals depressie, slaapproblemen, of angst, omdat ze een kalmerend effect kunnen hebben (alhoewel decongestiva tot slapeloosheid kan leiden). Je loopt het risico op gevaarlijke interacties tussen de verschillende geneesmiddelen.

Raadpleeg altijd eerst jouw arts, zegt Jacobson. “Verwar of verwissel je hooikoortsmedicatie niet met de medicijnen die je neemt voor reumatoïde artritissymptomen, zoals gewrichtspijn.
Jouw arts kan je voorstellen om voor je seizoensgebonden allergieën een corticosteroïde neusspray te gebruiken, maar dit is niet ter vervanging van de corticosteroïde pil die jouw arts heeft voorgeschreven om de ontsteking van je RA te verminderen. De corticosteroïde in de neusspray wordt minimaal geabsorbeerd in de bloedstroom, zodat het weinig effect op jouw systeem. Abrupt stoppen van je orale behandeling met corticosteroïden zou kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Als je symptomen blijft ervaren die verband houden met seizoensgebonden allergieën, beperk dan je blootstelling aan pollen en schimmel in de lucht en praat met een allergoloog over de medische behandeling die het beste geschikt is voor jou."

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over:  allergieën

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan everydayhealth.com, What To Know About Rheumatoid Arthritis and Seasonal Allergies


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN Workshop OP ZOEK NAAR JE TALENTEN - 22apr2017 - Herentals

 

Geplaatst op: 
Dinsdag, 21 maart, 2017 - 21:24