Mutualiteiten/RIZIV (chronische patiënten)

Van zieken- naar gezondheidsfondsen

van zieken- naar gezondheidsfondsenMaggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en de ziekenfondsen hebben een pact ondertekend over de rol van die laatste binnen de gezondheidszorg. Ziekenfondsen zullen de komende jaren verder evolueren naar 'gezondheidsfondsen' die hun leden bijstaan om gezond te worden of te blijven.

1 jaar 10 maanden geleden

Spoeddiensttoerisme van patiënten kost overheid handenvol geld

Het Riziv gaf vorig jaar meer dan 85 miljoen euro uit aan de spoedgeneeskunde in ons land. De tendens blijft in stijgende lijn gaan, zo valt af te leiden uit het jongste auditrapport van het Riziv. Op vijf jaar tijd stegen de uitgaven met 40 procent, zo meldt Artsenkrant.

3 jaren 2 maanden geleden

Mutualiteiten zoals ze nu zijn, mogen afgeschaft worden

De ziekenfondsen zoals ze nu georganiseerd zijn, kunnen afgeschaft worden. Dat zeggen gezondheidsexperts Marc Cosyns, Lieven Annemans en Ignaas Devisch. Zij pleiten voor grondige heroriëntering. 'Het kan gerust met enkele honderden miljoenen minder.'

Nieuwe website RIZIV

De website www.riziv.be steekt in een nieuw jasje. Voortaan zijn er twee belangrijke toegangswegen om informatie te bekomen bij het RIZIV. Enerzijds een thematische ingang met toegankelijke informatie, bestemd voor het grote publiek. Anderzijds een ingang voor 'professionals', waar professionele hulpverleners via specifieke rubrieken informatie op maat kunnen terugvinden.

Weg met de papieren getuigschriften voor verstrekte hulp!

Elk jaar verwerken de ziekenfondsen 64 miljoen papieren getuigschriften voor verstrekte hulp. Een overbodige bezigheid volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen, die de toekomstige regering oproepen om sneller werk te maken van de digitalisering van de gezondheidszorg door de papieren getuigschriften af te schaffen. Een verandering in het belang van iedereen!

Dit betalen onze ziekenfondsen terug

Vanaf 1 januari 2014 komt het Onafhankelijk Ziekenfonds jaarlijks voor 25 euro tussen in een saunabezoek. Wat betalen de verschillende ziekenfondsen terug? Een greep uit het aanbod.

Terugbetalen sauna: Stop onzin in gezondheidszorg

In de verplichte aanvullende ziekteverzekering stoppen ziekenfondsen "allemaal leuke dingetjes" in de hoop hiermee leden aan te trekken, want leden brengen geld op voor het ziekenfonds.