VAPH hulp voor Reumatoïde Artritis-patiënt

Tips voor budgethouders

Eindejaarstips voor budgethoudersNaar aanleiding van het naderende einde van het jaar zijn er een paar dingen die je als budgethouder niet mag vergeten voor je 2016 afsluit.
 

1 jaar 12 maanden geleden

Veel persaandacht voor PAB - Maar ook veel misverstanden

De gehandicaptensector kwam dit weekend uitgebreid in het nieuws met drie verschillende thema’s:  Ouders trekken naar grondwettelijk hof tegen PVF-decreet, PAB is het beste beleid en besparingen op instellingen. Drie verschillende thema’s in het nieuws over een complexe sector, dat kan voor verwarring zorgen. En dat was ook het geval dit weekend. Sommige media haalde de thema’s door elkaar waardoor de berichtgeving niet altijd even juist was. Onafhankelijk Leven vzw geeft een overzicht en licht toe.

VN lauwert Vandeurzen voor omstreden 'assistentiebudget'

Welzijnsminister Vandeurzen (CD&V) kreeg dit weekend van de Verenigde Naties een prijs voor het budget dat hij personen met een handicap geeft om hun eigen zorg te regelen. In het jargon heet dat het 'persoonlijk assistentiebudget' of PAB. "Hiermee willen we mensen met een handicap de regie over hun leven geven", zegt de CD&V'er.

Refertelijst aangepast

De refertelijst is sinds 1 oktober gewijzigd. In deze lijst staan de maximumbedragen die het VAPH kan geven voor de frequent gevraagde hulpmiddelen en aanpassingen voor personen met een handicap.

Nieuws over het PAB

Met plezier kunnen we nieuws brengen over de wijziging van het besluit van de Vlaamse regering over het PAB. Zo’n aanpassing van het oorspronkelijke besluit van 15 december 2000 is soms nodig. Bij zo’n besluit wijziging bepleit Onafhankelijk Leven vzw altijd aanpassingen die het PAB als systeem beter, sterker en eenvoudiger maken. Daarvoor gaan we dan via verschillende overlegkanalen in gesprek met de overheid en het VAPH. Zo bereikten we nu een akkoord over verschillende kleinere aanpassingen die in sommige situaties wel een wereld van verschil kunnen betekenen.

Een taxi betalen met je PAB is nooit zo gemakkelijk geweest

Dankzij de laatste wijzigingen in de PAB Richtlijnen kan je jouw verplaatsingskosten volledig betalen met je PAB.
Je hoeft je geen zorgen meer te maken over meerkostberekeningen en geïndexeerde kilometervergoedingen.
Het VAPH heeft er ook voor gezorgd dat er met terugwerkende kracht wordt gewerkt vanaf 25 augustus 2014.

Hulpmiddelen en aanpassingen

In deze brochure leest u wat het VAPH precies verstaat onder hulpmiddelen en aanpassingen.

Thuis wonen of in een voorziening

Naar aanleiding van het nieuws omtrent de RA-patiënte Christiane J. vindt u HIER de reactie van het VAPH van 31/07/2014. 

Regeerakkoord geeft hoop voor mensen met een beperking

Na lang  en zwaar onderhandelen, stelde de nieuwe Vlaamse regering vorige week het regeerakkoord voor. Onafhankelijk Leven vzw gaf in een nieuwsbericht al aan wat het regeerakkoord zegt over personen met een beperking. Nu geven we ook een korte beschouwing over dit akkoord.